VRAGEN STAAT VRIJ
Hoeveel kilo- en hoogtemeters zijn er?
Alles samen overbruggen we ruim 5000 hoogtemeters. Dat is net iets meer dan de Mont Blanc. Maar hé, je hoeft echt geen alpinist te zijn. Gewoon een getrainde wandelaar. De uitlopers van de Pyreneeën zijn een pak minder steil en we dalen elke middag weer af naar een lager gelegen dorpje. De hoogste piek ligt op 1100 meter. De totale afstand ligt net iets boven de 100 kilometer, dus gemiddeld 20 per dag.
Wat als er iets gebeurt?
Wandelen in de bergen is nooit zonder risico's. De Franse overheid besliste enkele jaren geleden dat (betalende) groepen steeds begeleid moeten worden door een Accompagnateur de Montagne. Wij zochten en vonden een van de meest ervaren gidsen in het Baskenland. Hij kent alle procedures, wegen en handelingen. Dus stap op je beide oren: je bent in goede handen.
Waarom gaat er een berggids mee?
We zeiden het hierboven al: omdat het verplicht is. Maar we maakten van de nood een deugd door op zoek te gaan naar een gids die al je vragen beantwoordt over de natuur, gebruiken en tradities in de streek. Spot je een plant of vogel? Zie je een toerist of is het een rasechte Bask? Nicolas vertelt je precies over welke soort het gaat! ;-)
In welk soort hotels verblijven we?
Het gaat telkens om eenvoudige, kleinschalige verblijven in typisch Baskische huizen. Meestal gerund door families. Verwacht geen grote luxe, maar wel alle comfort dat je na een vermoeiende wandeldag nodig hebt. Denk maar aan een private badkamer, een warm bed en - in de meeste gevallen - een goede wifi-verbinding. Ze fungeren vaak als (de enige) herberg van het dorp, dus je kunt er 's avonds ook iets eten en drinken. Een extra voettocht naar het dichtstbijzijnde restaurant is dus niet nodig ;-)
Hoe kan ik inschrijven en betalen?
Simpel. Vul het contactformulier in en wij bezorgen je snel alle details. Belangrijk: om de prijs voor iedereen betaalbaar te houden, vertrekt de tocht enkel wanneer alle 10 plaatsen zijn ingenomen. Van zodra dat het geval is, ontvang je een uitnodiging voor de overschrijving, samen met een beknopte reisovereenkomst. Denk zeker ook aan een annulatieverzekering via je bank of verzekeraar, mocht je zelf door onvoorziene omstandigheden moeten afhaken.
Ben ik verzekerd?
Ja, de berggids is beroepshalve verzekerd tegen alle ongevallen. Opgelet: dit geldt enkel tijdens de wandelingen. Ook op andere momenten zit een ongeval in een klein hoekje. Vertrek dus niet zonder een persoonlijke reisverzekering. Misschien heb je al een algemene, zoniet sluit je er makkelijk een af voor die ene week. Denk zeker ook aan een annulatieverzekering via je bank of verzekeraar, mocht je zelf door onvoorziene omstandigheden moeten afhaken.
Kan ik alleen mee wandelen?
Neen, we nemen geen individuele inschrijvingen aan. Enkel duo's of een volledige groep van 10 personen. Dat klinkt streng, maar heeft een gegronde reden. We gaan voluit voor een hechte groep en dan is het leuk dat sommige mensen elkaar al kennen. De kamers in de verblijven worden bovendien altijd geboekt op basis van 2 personen. Kriebelt het? Overtuig een vriend, collega of familielid en ga samen het avontuur aan. Gedeelde fun, is dubbel zoveel fun!
Moet ik wandelervaring hebben?
Best wel. Wat niet wil zeggen dat je al echte bergen beklommen moet hebben of wekelijks 50 kilometer gaat stappen. Maar zonder enige voorbereiding aan de start verschijnen, is echt geen goed idee. Niet voor jezelf en niet voor de andere deelnemers. Onderneem in de maanden voor de afreis regelmatig een tocht en ga daarbij de hellingen niet uit de weg. Geloof ons, het gaat je nóg meer zin geven om te vertrekken.
Voorzie ik cash geld?
In de meeste winkels, restaurants en logies betaal je probleemloos met creditcard. Al kan een beetje contant geld op zak zeker geen kwaad. Al was het maar om een streekkaasje bij de plaatselijke schapenboer te scoren.
Over welk materiaal moet ik beschikken?
Je belangrijkste metgezel is je rugzak. Voorzie een exemplaar van minstens 40 liter dat voldoende steun geeft aan je rug en schouders. Die extra pijntjes kun je echt wel missen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je wandelschoenen en -kousen. Ga voor kwaliteit en loop ze op voorhand goed in. Denk verder ook aan alles wat je beschermt tegen koude, warmte en neerslag zoals thermisch ondergoed, een pet, een fleecevest en handschoenen. In de Baskische bergen kom je soms alle seizoenen tegen op één dag. Voorzie ook kleren voor 's avonds, maar beperk je tot de essentie. Alles wat je meeneemt, draag je voortdurend op je rug.
BUSJE KOMT ZO?
Toegegeven, die rugzak is voor veel mensen een dingetje. Onze tip? Draag hem ook op de wandelingen die je als voorbereiding doet. Zo ben je er vooraf al aan gewoon en verlies je geen quality time tijdens onze tocht door het Baskenland. Ondervind je dan alsnog problemen, mogelijk door een fysiek kwaaltje? Doe dan een beroep op een bagageservice. In de streek zijn er verschillende bedrijfjes die rugzakken en - in geval van overmacht - ook mensen per busje naar de volgende bestemming brengen. Let wel: de kosten hiervoor vallen buiten ons pakket en betaal je rechtstreeks aan de chauffeur. Maar het kan dus perfect.